Kezdőlap >> Kamra Hírek >> Túri Kamra helyi termékbolt, mint közösségi tér
Ízek a Túri Kamrából
Kamra Hírek

Kamra Hírek

Túri Kamra helyi termékbolt, mint közösségi tér

„Mezőtúr értéke, közösségünk ereje”

A kézműves mesterségek a helyi lakosok csak szűk szegmensének nyújtanak megélhetést, a mai ipari munkák szinte kiszorítják ezt a tevékenységi kört. Sajnálatos módon a népi kézművesség mára jelentősen visszaszorult egy része már csak hagyományőrző jelleggel alapvetően kulturális örökség, esztétikai értéke miatt működik, mindennapi használati tárgyat alig állít elő. A fiatalok közül is kevesen választják – nagy részük nem igazán ismeri már – ezeket a mesterségeket, az utánpótlás, a képzés sem megoldott, a kézműves társadalom elöregedőben van, a jövő generációra történő átmentés hiányában, az idős mesterek eltávozásával eltűnik hazánkból a ma még élő hagyományként művelt szakma.

Ennek elkerülése érdekében alapvető célként tűztük ki a hanyatló folyamatok mérséklését.

Mezőtúr kultur rendszerében rendkívül gazdag természeti, gasztronómiai, hagyományőrző elemekkel találkozhatunk, mely kedvező lehetőséget biztosít a helyi kézműveseknek, ős- és kistermelőknek a természetes alapanyagok beszerzésére, elkészítésére. 2018-ban elnyert Hungarikum projektnek köszönhetően kezdetben Értéktárat hoztunk létre a város szívében. A bemutató térrel a célunk az volt, hogy prezentáljuk az alföldi tanyasi konyhát, eszközeit, a Szolnok-Túri-Sík települések helyi értékeit. Kardinális célul tűztük ki, hogy a gyermekek, fiatalok számára kihelyezett tanórákat tartsunk, ahol helyi terméktálat készítünk a helyi értéktárban fellelhető értékekből (pl. túri perec). 2003 óta tartó szakmai munkánk, tapasztalataink alapján egyre nagyobb szükségét láttuk annak, hogy a helyben megtermelt termékek számára közös értékesítési pontot hozzunk létre.

A kínálkozó lehetőségek és a múlt tükrében létrehoztuk a hajdani „Mezőtúri Főiskolán” a TÚRI KAMRA elnevezésű helyi termék boltot.

Polcainkat színesítik a helyi kistermelők, kézművesek termékei: sertés házi kolbász, szalonna, tepertő, zsír, házi sajt, joghurt, túró, túri perec, ízesített puffasztott gabona, méz, házi lekvár, szörp, rostos levek. Mezőtúr Város Önkormányzata és az olasz tulajdonosok vezetése alatt álló Italiagro Kft. Mezőtúron bivalytelepet, Gyomaendrődön tejfeldolgozó- és sajtüzemet hozott létre, ezzel egy új gazdasági szegmenst, a bivalymozzarella-készítést teremtették meg Magyarországon. Az üzemet duális képzőhelyként funkcionál, munkát biztosít a diákok számára. A szakmai vezetést olasz technológiával olasz sajtkészítő mesterek végzik. A Túri Kamra jelentős hatással bír a térség agráriumára, hiszen a bivalytejből készült kézműves tejipari termékeket (mozzarella, scamorza, ricotta) veszünk át és értékesítünk a mezőtúri és környékbeli lakosok számára.

Palettánkon, tárgyi bemutató polcainkon fellelhetőek a helyi fazekasok, szőnyegszövők, mézeskalács díszítők, hímzők, méhészek tárgyi alkotásai is.

„Helybe visszük a Helyit”
programot indítottunk Mezőtúr településén abból a célból, hogy a nyomonkövethető, egészséges élelmiszerek a lehető legtöbb lakos számára elérhetővé váljanak. Jó gyakorlatként, a hatósági engedélyek keretén belül heti rendszerességgel mini vásárt tartunk a helyi önkormányzat és a Syngenta Seeds Kft. vetőmagüzem dolgozói számára. Saját engedélyezett járművekkel igény szerint házhoz is szállítjuk a megrendelt árut elsősorban az idős fogyasztók számára.

Az őstermelők és kistermelők termékeihez a termelői bolton kívül kizárólag weblapos platformot biztosítunk a termelőt direktben összekötjük a közvetlen fogyasztóval.

Túri Kamránk új szolgáltatással bővültKamránk  folyamatosan bővíti szolgáltatásait. Elsődleges célunk, hogy személyre szabott szaktanácsadással segítsük partnereinket. Jelenleg 35 fő köztük népi iparművész, a népművészet ifjú mestere, keramikus iparművész (Hornyákné Sila Katalin, Cseh Magi, Derecskei Magdolna, Trencsényi Tibor, Patkós Erika, Kovács Karolina, Bihariné Zoltán Mária Emese, Takács Eszter) címmel, 2017 év Vidékfejlesztője díjjal (Sőrés Antal és neje, Csala Mihály és neje, Móga Péter és neje), méhész, méhegészségügyi felelős és méhészmester végzettséggel (Kunné Dr. Csurgó Ilona, Kun Lilla) is rendelkező mezőtúri kézműves és kistermelővel dolgozunk, fejlesztünk és gondolkodunk közösen a sikeres munka érdekében. További kistermelőink: Búsi Erzsébet rostoslégyártó, Kovácsné Kálnai Róza mézeskalács készítő, Bregyán Antalné és Fekete Gáborné horgolók, Triolo Zsanett méhész, szappankészítő, Lukács Mihály chili termékgyártó, Virág Lajosné szőnyegszövő, Vári Lászlóné és Sváb Imréné túri pereckészítő. A Mentész Zrt.-től puffasztott gabonatermékeket vásárolunk.

A kistáj termelői- fogyasztó kapcsolatának erősítése érdekében a környező települések kézműveseivel is felvettük a kapcsolatot.

Helyi értékeink a lokális, ezzel összefüggésben nemzeti, kulturális identitásunk része, nemzeti önkifejeződésünk eszköze, jellegénél fogva egyedi, rendkívüli értéket hordoz magában.

A Túri Kamra, mint komplex közösségi tér, nemzeti értékrendet hordoz, hozzájárul a közösségek megerősítéséhez, valamint a Mezőtúri kistérség minőségi vendéglátásának, idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez.

forrás: Szolnoki Koktél

megosztás

Jelenleg a Túri Kamra oldal átdolgozás alatt áll, a termékeink megrendelésének lehetősége szünetel.

Szíves megértésüket köszönjük!

Túri Kamra üzemeltetői