Az elmúlt két hétben nagyon jó dolgunk volt, kaptunk farsangi fánkot, csőrögét, amit nem győzünk megköszönni! Mindegyik annyira finom volt, igazi türelemmel készült békebeli fánkok és mi el is kértük a receptjét és most megosztjuk, először is a szalagos fánkét! Sok sikert a sütögetéshez!
Szalagos fánk – farsangi fánk
Hozzávalók:
5 dl tej
5 evőkanál cukor + fél kanál cukor az élesztőhöz
70-75 dkg liszt (a tojás nagyságától függően)
1 csipet só
5 dkg élesztő
2 cs. vaníliás cukor
3 egész tojás
3 evőkanál étolaj + a sütéshez
Elkészítése:
1 dl langyos tejet fél kanál cukorral elkeverünk, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk egy fél kanál liszttel.
Amíg az élesztő feljön egy tálban a 3 tojást villával alaposan felverjük, 3 kanál olajjal elkeverjük, hozzáadjuk a 4 dl langyosra felmelegített tejbe elkevert 5 kanál cukrot, egy csipet sót, 2 vaníliás cukrot. Végül 70-75 dkg liszt és a felfuttatott élesztő következik, majd az egészet egy nagy fakanállal sokáig keverjük, verjük. Az állaga ne legyen túl sűrű, de formázni lehessen.
Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt a belisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk, kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk, közepébe mélyedést húzunk. Bő forró olajban/zsírban kisütjük, az első oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül. Törlőpapírra kiszedjük, majd porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!