Kezdőlap >> Kamra Hírek >> Hírek vidékről >> Összefogás az őstermelők és családi gazdaságok fejlesztésért
Kamra Hírek

Kamra Hírek

Összefogás az őstermelők és családi gazdaságok fejlesztésért

A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete 2014 óta, a megalakulása óta fő támogatója  a helyi termékek előállítóinak és a családi gazdaságoknak.
Most, több európai országot felölelő program keretében, a H2020 BOND projekt magyarországi résztvevőjeként elkészítették a nemzetközi jogi jó gyakorlatok gyűjteményét, amelyet eljuttattak a NAK- hoz, segítve az őstermelők ,családi gazdaságok jogi változtatások hátterének, tervezési munkálatait.
A BOND, 12 európai ország, 16 partnerszervezet közös projektje.
A projekt fő tevékenységei, hogy tanulmány túrák, nemzetközi fórumok,országos tematikus workshopok,regionális politikai kerekasztalok segítségével tudást, módszereket adjon át az európai mezőgazdaság fejlődése,  erősítése érdekében.
Az egészséges táplálkozás igénye, mennyiségi és minőségi elvárásokat is tartalmaz.
A minőségi elvárások viszont nem csak a változatos ételeket, a megfelelő tápanyag arányokat jelentik, hanem az állatjóléti, a friss termék, a lehetőleg vegyszermentesen termesztett, illetve bio, öko alapanyagok felhasználását is.
A BOND projekt, példáival is utat mutat, hogy a mezőgazdaság  lehet olyan ágazat, amely képes leküzdeni a 21. század kihívásait az élelmezés és a gazdálkodás terén. Magyarországon pl. a közbeszerzési szabályok a helyi termékek beszerzését, sok esetben, még korlátozzák. Az elképzelések megvalósításában ezért egyre jelentősebb szegmens a vidékfejlesztés, ezen belül az őstermelők, a kis és családi gazdaságok, valamint a szociális gazdaságok támogatása, akár a helyi élelmiszerrendszer fejlesztésén keresztül is. Több országban kidolgozott stratégia van a helyi élelmiszer közvetlen felhasználására. Olaszországban például a helyi szociális gazdaságok előnyt élveznek az iskolai és kórházi közétkeztetési pályázatokon, bizonyos termőföldek esetében elővásárlási és előbérleti joguk is van. A projekt keretein belül betekintést nyertünk , a mezőgazdasághoz, gazdasághoz kapcsolódó egyéb tevékenységbe, mint az élelmiszer előállítás, agroturisztikai szolgáltatások, tudásátadás .Magyarországon is „kibővül az őstermelők tevékenységi köre a kiegészítő tevékenységekkel, amelyek között vannak pl. a falusi és agroturisztikai tevékenységek is”, mint erről már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara híreiből is értesülhettünk. A kormány elfogadta azokat a javaslatokat amelyek, a H2020 BOND projekt összefoglalóiban is megfogalmazódtak.Ezek között szerepelnek olyan módszerek, fogalomalkotási jó gyakorlatokat, amelyek a gazdaságok többlábon állását segítik elő.

A BOND keretében a Kislépték egyesület 2020júliusában,Vizsolyba hívta meg az érdeklődőket, ahol méhészetre épülnek a kiegészítő tevékenységek. Ahol a szállásadás mellett, kaptárlevegős, mézmasszázs és wellnes, helyi termék polc üzemeltetése is,a több lábon állást példázza.
Az Európai Unió az új „termelőtől a fogyasztóig” stratégiájában, a méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszer megvalósításáért, több olyan  intézkedést is megfogalmaz, amelyekhez illeszkednek a bemutatott és bevezetésre kerülő agroturisztikai fejlesztések. A termelői vendéglátás, a friss alapanyagokkal, a helyben értékesítéssel a csomagolási hulladék csökkentéstis szolgálja. A  bio termesztés támogatja  a biodiverzitás megőrzését. A fogyasztói tudatosságot, az oktató gazdaságok ( oktatófarmok) hatékonyan növelhetik. A méltányos, gazdasági méretekhez illeszkedő adózás pedig az európai kisgazdaságokhoz, családi gazdaságokhoz hasonló színvonalra emelheti a magyar családi gazdaságokat .

BOND projekt részletei és eredményei a www.kisleptek.hu oldalon olvashatók

megosztás

Jelenleg a Túri Kamra oldal átdolgozás alatt áll, a termékeink megrendelésének lehetősége szünetel.

Szíves megértésüket köszönjük!

Túri Kamra üzemeltetői