Kezdőlap >> Kamra Hírek >> Hírek vidékről >> Mezőtúr Város Önkormányzata 20 millió Ft támogatási összeget nyert az Agrárminisztérium által meghirdetett Zártkerti Programon.
Kamra Hírek

Kamra Hírek

Mezőtúr Város Önkormányzata 20 millió Ft támogatási összeget nyert az Agrárminisztérium által meghirdetett Zártkerti Programon.

Jelenleg a mezőtúri járás külterületén található tanyák, zártkertek infrastruktúrája közepesnek mondható, számos ingatlanon a mai napig sincs gáz, víz, áram. A gazdaságokban zömmel be nem jelentett ásott- és fúrt kutakkal találkozhatunk, melyek nem rendelkeznek talaj-és vagy parti szűrésű vízkészlettel. Az Alföldön a magas napsütéses órák száma indokolttá tenné a növény igényéhez igazodó öntözési normákat. Az optimális villamos energia, napenergia hasznosító rendszerek vagy egyedi mérő állások hiányában nincs értelme beruházni a fúrt kutakhoz gépészeti elemekre (pl. szivattyúra). A mezőtúri Méher-zugban évek óta elhúzódó, rendezetlen állapotok uralkodnak, összesen 1,790 km hosszan kis teljesítményű energiaellátással üzemelnek a mintagazdaságok. A szakadozó áramellátás miatt az új belépőket nem tudja a rendszer kiszolgálni, a gyümölcsök hűtése, a vetemények öntözése nehézkes. A tanyák, zártkertek önellátó gazdálkodásra adnak lehetőséget, jövedelem kiegészítést biztosítanak. A zártkeretek eszközellátottsága korszerűtlen, termelési-piaci integrációjuk közepes. Kert közösségek alakultak a zártkertekben, akik többé kevésbé együttműködnek. A fejlesztés mindenképp indokolt volt már. 3 ütemben az alábbi beruházások valósulnak meg: 1. villamosenergia-ellátáshoz és alternatív energiaforrásokkal táplált fejlesztés 35 db egybefüggő Méher-zugi ingatlanon és 2 egyéb ingatlanon, 2. vadkerítés létesítése, vadgazdálkodási/vadvédelmi elemek építése és 3. területrendezés, gyümölcsfa- és/vagy szőlőtelepítés.

megosztás

Jelenleg a Túri Kamra oldal átdolgozás alatt áll, a termékeink megrendelésének lehetősége szünetel.

Szíves megértésüket köszönjük!

Túri Kamra üzemeltetői