Egyre nagyobb igény jelentkezik az egészséges, biztonságos termékekre, Mezőtúr térsége pedig bővelkedik helyi termelőkben. Ezért is nyitotta meg polcait a Túri Kamra.
MEZŐTÚR | A Túri piacnak már nagy hagyománya van. Ez a heti vásár a helyi termelők, kézművesek összefogásaként jött létre évekkel ezelőtt. Mivel azonban vásár ritkán van, érdeklődő pedig akár mindennap lenne, nemrégiben megnyílt a Túri Kamra is. Húsfélék és tejtermékek éppúgy kaphatóak itt, mint kerámiák és egyéb kézzel készült remekek. A vásárlók így ugyanis biztosak lehetnek benne, hogy igazán magyar, természetes anyagokból készült termékeket kapnak a pénzükért
Szakemberek fogják össze a helyi termék-előállítókat, valamint a Nagykunsági Ízek és Termékek védjegyrendszer bevezetésével közös megjelenést, egységes arculatot biztosítanak számukra. A kezdeményezés ráadásul fokozza a helyi gazdaság erősödését, a termelők és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolatot, bizalmat.
Csala Mihály és felesége Marika sajtkészítőként elsők között csatlakoztak az új kezdeményezéshez.
Marika egykor bolti eladó volt. Manapság is árulja a portékát, ám ma már a saját kezűleg készített finomságokat – a tej mellett elsősorban tejfölt, túrót, ízesített sajtokat – kínál. Férjére pedig az állatok etetése, almozása, fejése hárul.
– Általában hajnali négy körül kelünk, öt óra mire kimegyünk etetni, almozni, a reggeli fejés után pedig már jöhetnek is a vásárlók a tejért – sorolja Marika.
– Az előírások szerint a friss tejet csak két órán belül lehet felhasználni, így ami marad, azt a nap folyamán feldolgozzuk. Jórészt túró, tejföl, vagy éppen vajkrém lesz belőle, illetve egyre többféle sajtot készítek, hiszen nagy rá az igény. A férjem dolga pedig a takarmány és az alom.
– Már a szüleinktől is azt láttuk mind a ketten, hogy állatokat nevelnek, földet művelnek, egyikünktől sem állt tehát messze a gazdálkodás – idézi fel a múltat a házaspár.
– Mindig is voltak állataink, ám csak a rendszerváltást követően, amikor minden egyre bizonytalanabbá vált, kezdtünk komolyabban foglalkozni ezzel. Előbb disznókkal kezdtük, a húsnak azonban egyre kevésbé volt ára, így nem érte meg tartani őket. Végül túladtunk rajtuk, és a párom felvetette az ötletet, hogy esetleg vehetnénk teheneket. Apránként fejlesztettük fel az állományt az évek során, s ma már őstermelőként foglalkozunk tejtermékekkel.
A termékek egy részét már háztól elviszik reggel-este, a többin pedig hol vásárokon adnak túl, hol a Túri Kamra polcaira kerülnek.
– Igazán jó kezdeményezésnek tartom ezt a kis üzletet, hiszen itt egy helyen meg lehet találni sokféle termelő portékáját – magyarázza Marika.
– A vásárlónak kényelmes, nekünk pedig kitűnő lehetőség. Ráadásul, aki ide betér, teljesen biztos lehet benne, hogy valóban minőségi, kézzel készült, egészséges terméket talál.
Keresett a medvehagymás, a borsos és a paprikás sajt is.
Marika folyamatosan kutatja az újabb és újabb sajtkészítési praktikákat, és persze a vásárlók is állnak elő igényekkel. Így népszerű a paprikás, borsos füstölt sajt, illetve a medvehagymás is. Az utóbbi időben keresettek a füstölt sajtok, emellett a kis kockára vágott, olajban pácolt finomságokat is sokan vásárolják. Sőt díjakat is nyertek már a termékeikkel.
forrás: Új Néplap 2018. 09. 25. – Szilvási Zsuzsa
fotó: Mészáros János
fejkép: saját fotó